Mikrobiológia z Vranova, Humenného a Svidníka prejde do Stropkova

19.09.2011 Celý región

Vranov nad Topľou/Svidník/Humenné 16. septembra (TASR) - Laboratóriá v humenskej, vranovskej a svidníckej nemocnici bude po novom prevádzkovať Alpha medical, a. s. Ide o výsledok dohody, ku ktorej došlo v týchto dňoch medzi budúcim prevádzkovateľom laboratórií a akcionárom troch zdravotníckych zariadení, spoločnosťou Svet zdravia. V tejto súvislosti prestanú v jednotlivých mestách fungovať pracoviská mikrobiológie, čo sa premietne aj do personálnych zmien v nemocniciach. Mikrobiologické vyšetrenie bude vykonávať Alpha medical vo svojom stropkovskom pracovisku.
\"Dohoda o prevzatí prevádzky laboratórií je výsledkom dlhodobého procesu reštrukturalizácie laboratórií a úvah o ich ďalšom, efektívnejšom fungovaní. Alpha medical bude v reštrukturalizácii laboratórií pokračovať tak, aby pacienti i lekári využívajúci služby laboratórií dostávali rýchlejšie, kvalitnejšie a presnejšie výsledky spolu so zásadným rozšírením poskytovaných služieb,\" vysvetlil generálny riaditeľ siete nemocníc Norbert Schellong. Ako dodal, žiadna z doteraz realizovaných laboratórnych činností nezanikne.
Výsledkom centralizácie vybraných laboratórnych výkonov končia v jednotlivých nemocniciach oddelenia mikrobiológie. Naďalej tam však zostávajú fungovať oddelenia hematológie i biochémie. \"Alpha medical bude mikrobiologické vzorky vyšetrovať vo svojom, geograficky blízkom laboratóriu v Stropkove oveľa efektívnejšie,\" komentoval Schellong.
Podľa názoru akcionára nemocníc sa týmto rozhodnutím sledujú v rámci ich ďalšieho fungovania pozitívne zmeny, centralizáciou určitých laboratórnych výkonov by zároveň nemalo dochádzať k oneskoreniu vyšetrení. \"Vo svete, ale i na Slovensku je bežné, že zdravotnícke zariadenia využívajú spoločné synergie, centralizujú určité činnosti. A práve v oblasti laboratórnej diagnostiky a vyšetrení, ktorú klinické pracoviská nepotrebujú okamžite, je možné mnohé činnosti s úspechom centralizovať a získať tak efekt pre samotné zdravotnícke zariadenia i pacientov,\" uvádza sa v stanovisku spoločnosti Svet zdravia.
Ukončenie činností pracovísk mikrobiológie sa v týchto dňoch premietne aj do znižovania počtu zamestnancov nemocničných laboratórií. Vo Vranovskej nemocnici príde pravdepodobne o prácu 11 zdravotníkov. \"Rozhodnutím akcionára je vlastne reštrukturalizácia mikrobiologického laboratória, to znamená, že k 30. septembru sa budeme musieť rozlúčiť z celkového počtu 48 pracovníkov s 11 ľuďmi,\" informoval TASR riaditeľ vranovskej nemocnice Jaroslav Suchý. V súvislosti so zachovaním nemocničných laboratórií prebehla v auguste a septembri tohto roka petičná akcia, ktorú podporilo svojim podpisom približne 7600 obyvateľov okresu.
Schellong nevylúčil personálne zmeny aj v ostatných dvoch zdravotníckych zariadeniach, presný počet zamestnancov, ktorí by mohli prísť o prácu v humenskej a svidníckej nemocnici, nateraz neuviedol. \"Je možné, že tých ľudí môžeme využiť ešte v iných prevádzkach nemocníc. Je možné, že pôjde v jednej nemocnici napríklad iba o štyroch ľudí, pretože ostatní dostanú miesto na uvoľnených postoch zdravotníkov na iných oddeleniach,\" uzavrel generálny riaditeľ nemocníc.
 

Vyberte región